Ook tijdens de uitbraak van het nieuwe coronavirus (COVID-19) kunt u kiezen voor een 20 wekenecho. Het is belangrijk dat uitvoering van de 20 wekenecho veilig is voor u en uw echoscopist. Uw echoscopist hanteert daarom maatregelen om verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te voorkomen.

Laatste wijziging: 13 mei 2020

Bent u benieuwd wat dit betekent voor de 20 wekenecho? Bekijk dan onderstaande vragen en antwoorden. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact op met uw verloskundig zorgverlener.

U kunt zoals altijd een counselingsgesprek krijgen. Het enige verschil is dat dit gesprek nu telefonisch plaatsvindt. Kijk vooraf op de website over prenatale screeningsonderzoeken

 

Geen klachten

U mag vanaf maandag 11 mei uw partner weer meenemen naar de 20 wekenecho. 

Regels daarbij zijn: 

  • U mag uw partner meenemen als de praktijk extra bezoek aankan. Er moet bijvoorbeeld voldoende ruimte zijn in de wachtkamer om de 1,5-meterregel te hanteren. Vraag dit na bij uw praktijk. 
  • Uw partner mag alleen mee als hij/zij geen verkoudheidsklachten heeft. 
  • Uw partner moet minimaal 1,5 meter afstand houden van de echoscopist. 

Kinderen mogen niet aanwezig zijn.

De echoscopist gebruikt geen extra beschermingsmiddelen zoals een mondkapje als u geen verkoudheidsklachten heeft. U hoeft zelf ook geen persoonsbeschermende middelen te dragen. 

Ook hier gelden de algemene adviezen van het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu:

  • Was uw handen regelmatig met water en zeep.
  • Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog.
  • Gebruik papieren zakdoekjes.
  • Schud geen handen.

De regel van 1,5 meter afstand geldt voor mensen die in principe geen contact hoeven te maken. Deze regel geldt niet voor de zorg. Dit is vergelijkbaar met de afspraken in de ziekenhuizen, verpleeghuiszorg, huisartsenzorg, thuiszorg en gehandicaptenzorg.

Voor uw partner en de echoscopist geldt de 1,5-meterregel wel. Zij moeten minstens 1,5 meter afstand tot elkaar houden.

 

Verkoudheidsklachten

Heeft u last van neusverkoudheid en/of hoesten en/of koorts? Of heeft één van uw gezinsleden hier last van? Neem dan contact op met uw verloskundig zorgverlener. 

Uw echoscopist heeft verschillende mogelijkheden om een 20 wekenecho bij u uit te voeren:

  • uitstel naar een later moment (wanneer u 24 uur klachtenvrij bent);
  • coronatest bij u laten uitvoeren om zekerheid te krijgen;
  • 20 wekenecho uitvoeren met extra beschermende middelen. Het gaat dan om een mondneusmasker, bril, schort en wegwerphandschoenen.

De werkwijze hangt af van de mogelijkheden in de regio.

 

Coronabesmetting

Bent u besmet met corona? Of is één van uw gezinsleden besmet? Neem dan contact op met uw verloskundig zorgverlener. De 20 wekenecho wordt verzet of uitgevoerd met extra beschermende middelen. Het gaat dan om een mondneusmasker, bril, schort en wegwerphandschoenen.