De e-learning 'Prenatale Screening voor counselors' is bedoeld voor counselors prenatale screening congenitale afwijkingen is ontwikkeld door het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  in samenwerking met BEN, Erfocentrum, Kerngroep NIPTniet-invasieve prenatale test , KNOVKoninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen , NHGNederlands Huisartsen Genootschap , NVKNederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde , NVOGNederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie , Regionale Centra, VKGNVereniging Klinische Genetica Nederland en VSOPVereniging Samenwerkende Ouder- en Patiëntenorganisaties . Deze e-learning vervangt de DIN Prenatale Screening  2.1.

Aanmelden e-learning

Ga naar de e-learning prenatale screening voor counselors

Inhoud van de e-learning

De e-learning bestaat uit 10 modules en een afsluitende toets.

Module 1: Prenatale screening (30 min)
Module 2: Juridische kaders en registratie (20 min)
Module 3: Pretest counseling (45 min)
Module 4: Aandoeningen (20 min)
Module 5: Testeigenschappen (20 min)
Module 6: Combinatietest (15 min)
Module 7: NIPT niet-invasieve prenatale test  (40 min)
Module 8: Het SEOstructureel echoscopisch onderzoek Structureel Echoscopisch Onderzoek  (20 min)
Module 9: Vervolgonderzoek (25 min)
Module 10: Handelingsopties (10 min)

Benodigde tijd

Het doorlopen van de e-learning kost ongeveer 3 uur. U hoeft de cursus niet in een keer af te ronden; dit kan in meerdere sessies. Via de link onderaan deze pagina (link beschikbaar eind april 2019) maakt u een inlogaccount aan. Dit account is 2 weken geldig.

Toets en Certificaat

U kunt de e-learning afsluiten met een toets. De toets bestaat uit 20 (wisselende) meerkeuzevragen. Als u 16 vragen correct beantwoordt, krijgt u een certificaat gemaild. U heeft drie pogingen. De vragen die u tijdens de e-learning te zien krijgt dienen als oefening. Indien uw werkgever daar om vraagt, moet u dit certificaat zelf opsturen naar uw werkgever. U krijgt het certificaat opgestuurd, zodra u het venster van de e-learning hebt gesloten.

Accreditatie

De e-learning is geaccrediteerd door verschillende beroepsverenigingen. Zie het overzicht hieronder. Indien van toepassing schrijft het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  het accreditatiepunt bij in uw persoonlijk dossier.

Accreditatie per beroepsgroep

Beroepsvereniging Punten       Geaccrediteerd tot        Wie schrijft punten bij?
KNOV (verloskundigen 3 17-01-2022 RIVM
NVOG (gynaecologen) 3 25-04-2020 RIVM
BEN (echoscopisten 3 01-04-2020

U dient zelf te zorgen voor bijschrijving van de punten door het certificaat op te sturen naar accreditatie@echoscopisten.nl.

Cursusnummer: A2000

Kwaliteitsregister V&VN        3 01-04-2020 RIVM