De e-learning prenataletijdens de zwangerschap screeningonderzoek op down-, edwards- en patausyndroom en structureel echoscopisch onderzoek is bedoeld voor counselors prenatale screening op congenitale afwijkingen. Deze e-learning is ontwikkeld door het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu in samenwerking met BENBeroepsvereniging Echoscopisten Nederland , Erfocentrum, Kerngroep NIPTniet-invasieve prenatale test , KNOVKoninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen , NHGNederlands Huisartsen Genootschap , NVKNederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde , NVOGNederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie , Regionale Centra, VKGNVereniging Klinische Genetica Nederland en VSOPVereniging Samenwerkende Ouder- en Patiëntenorganisaties . Deze e-learning vervangt de DIN Prenatale Screening 2.1.

Na het volgen van de e-learning heb je kennis van de achtergronden en de juiste uitvoering van prenatale screening op down-, edwards- en patausyndroom en het structureel echoscopisch onderzoek. Het hele traject komt aan bod, zoals counseling voor prenatale screening, de testeigenschappen, aandoeningen, vervolgonderzoek en handelingsopties. 
 

Inlogprocedure 

Om de e-learning te kunnen volgen je je registreren. Na registratie ontvang je direct een mail met je inloggegevens. Met deze gegevens kun je gedurende twee weken inloggen. Je kunt tussentijds uitloggen en later weer verder gaan waar je was gebleven. Na twee weken vervallen je inloggegevens. Je kunt je altijd opnieuw registreren. 

Inloggen e-learning

 

Inhoud 

De e-learning bestaat uit 10 modules en een afsluitende toets.

Module 1: Prenatale screening
Module 2: Juridische kaders en registratie
Module 3: Pretest counseling
Module 4: Aandoeningen
Module 5: Testeigenschappen
Module 6: Combinatietest
Module 7: NIPT niet-invasieve prenatale test  
Module 8: Het Structureel Echoscopisch Onderzoek  (SEOstructureel echoscopisch onderzoek )
Module 9: Vervolgonderzoek
Module 10: Handelingsopties

De vragen die je tijdens de e-learning ziet, dienen als oefening. 

Benodigde tijd

Het doorlopen van de e-learning kost ongeveer 3 uur. Je hoeft de e-learning niet in een keer af te ronden; dit kan in meerdere sessies binnen twee weken.

Toets en certificaat

Je sluit de e-learning af met een toets. De toets bestaat uit 20 (wisselende) meerkeuzevragen. Als je 16 vragen correct beantwoordt, ben je geslaagd voor de toets. je ontvangt het certificaat per e-mail wanneer je het venster sluit. Dit certificaat kun je, wanneer nodig, opsturen naar je werkgever.
Je hebt drie pogingen om de toets te maken. Na twee weken of drie keer zakken, sluit je account. Om de toets daarna opnieuw te maken, moet je een nieuw account aanmaken.

Accreditatie

De e-learning is geaccrediteerd door verschillende beroepsverenigingen. Heb je een BIG-registratie en heeft jouw beroepsgroep de e-learning geaccrediteerd? Dan schrijft RIVM jouw punten bij in je persoonlijk dossier in PE-online (GAIA). Controleer in Peridos, voordat je de e-learning maakt,  of je BIG-nummer/BEN lidnummer correct geregistreerd is. Bekijk onderstaande tabel voor meer informatie over accreditatie per beroepsgroep.

Beroepsvereniging Punten  Geaccrediteerd tot  Wie schrijft punten bij?
KNOV (verloskundigen 3 17-01-2022 RIVM
NVOG (gynaecologen) 3 05-06-2022 RIVM
BEN (echoscopisten) 3 01-04-2021

Je dient zelf te zorgen voor bijschrijving van de punten door het certificaat op te sturen naar accreditatie@echoscopisten.nl.

Cursusnummer: A2000

Kwaliteitsregister V&VN        3 01-10-2021 RIVM

3

15-07-2022 RIVM

Wat doen we met jouw gegevens? 

Wanneer je deelneemt aan de e-learning worden jouw persoonsgegevens (accountgegevens) en het eindresultaat van de toetsing geregistreerd. Deze gegevens zijn nodig om een certificaat te kunnen uitgeven als je geslaagd bent voor de toets en, indien van toepassing, het bijschrijven van accreditatiepunten in GAIA (PE-online). 

De beheerder van de e-learning (The Courseware Company, Utrecht) heeft toegang tot jouw gegevens ten behoeve van het accountbeheer en het oplossen van eventuele technische problemen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) draagt verantwoordelijkheid voor de omgang met de geregistreerde gegevens. Deze gegevens worden voor een periode van 1,5 jaar bewaard. Wil je dat jouw gegevens eerder worden verwijderd, stuur dan een e-mail naar cvb@rivm.nl.

De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVGAlgemene Verordening Gegevensbescherming ) is van toepassing op de registratie. Je gegevens worden nooit zonder jouw toestemming aan derden gegeven. 

Deelname aan deze e-learning houdt in dat je akkoord gaat met bovenstaande verwerking van jouw gegevens. Voor meer informatie zie ook www.rivm.nl/privacy