In de periode voor 1 april 2023 zijn er al veel veranderingen rondom de uitvoering van de NIPT niet-invasieve prenatale test (niet-invasieve prenatale test ). De bloedafnamelocaties en NIPT-laboratoria gaan werken met nieuwe materialen, apparatuur en werkprocessen. Om problemen tijdens die periode te voorkomen, hebben de betrokken partijen tijdelijke richtlijnen opgesteld. 

Wat zijn de richtlijnen?

In de richtlijnen staat voor welke NIPT niet-invasieve prenatale test (niet-invasieve prenatale test ) een zwangere in aanmerking komt. Het is belangrijk dat je met je verloskundig zorgverlener praat over de tijdelijke richtlijnen. Zij kan je precies uitleggen wat de afspraken in jouw geval betekenen.

NIPT na 1 april: maximaal 21 dagen wachten op de uitslag

Hou er rekening mee dat de uitslagtermijn van de NIPT niet-invasieve prenatale test (niet-invasieve prenatale test ) in april kan oplopen tot maximaal 21 dagen (in plaats van 10 kalenderdagen).

Waarom zijn de richtlijnen nodig?

Om te voorkomen dat de NIPT niet-invasieve prenatale test (niet-invasieve prenatale test )-laboratoria overbelast raken en je daardoor:

  • misschien geen NIPT kan laten doen;
  • langer dan 21 kalenderdagen op de uitslag moet wachten (en dus lang in onzekerheid zit);
  • bloedplasma niet op tijd verwerkt kan worden en je opnieuw bloed moet laten afnemen.

Waarom is het belangrijk om de richtlijnen te volgen?

Misschien kom je alleen in aanmerking voor de NIPT binnen TRIDENT, maar wil je de NIPT doen na 1 april. Bijvoorbeeld omdat er dan geen kosten meer zijn voor deelname. Toch raden we af om van de richtlijnen af te wijken. Want als je wacht met meedoen aan de NIPT na april, krijg je de uitslag misschien pas na 21 dagen. Er blijft dan weinig tijd over voor eventueel vervolgonderzoek. Zo’n lange periode van onzekerheid zorgt vaak voor veel stress. En soms heb je zelfs geen tijd meer om te bepalen wat je met de uitslag van het vervolgonderzoek doet.

Ook zijn de richtlijnen gemaakt in het belang van alle zwangeren in Nederland. Zolang de NIPT-laboratoria niet overbelast raken, kan iedereen een NIPT laten uitvoeren. Als er problemen ontstaan, kan het zijn dat duizenden zwangeren heel laat hun uitslag krijgen of opnieuw bloed moeten laten afnemen. Dat willen we met z’n allen voorkomen.

Wie hebben de richtlijnen opgesteld?

Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) en alle betrokken beroepsgroepen en organisaties.

Hoelang duren de richtlijnen?

De richtlijnen gelden in maart en april.

Waarom kan de uitslagtermijn tijdelijk oplopen?

In april kan de uitslagtermijn tijdelijk oplopen tot maximaal 21 kalenderdagen. Dit komt door mogelijke extra drukte bij de NIPT-laboratoria. Er wordt alles aan gedaan om de uitslag zo snel mogelijk te geven, zodat er voldoende tijd is voor eventueel vervolgonderzoek en keuzes daarna.

Zie ook: Veranderingen NIPT per 1 april 2023.