De invoering van het eerste trimester SEOstructureel echoscopisch onderzoek vindt plaats in het kader van een landelijke, wetenschappelijke studie: de IMITAS studie. Zwangeren kunnen kiezen voor een eerste trimester SEO als zij meedoen aan de wetenschappelijke studie. De studie wordt uitgevoerd door een landelijk consortium. De studie wordt gesubsidieerd door ZonMw.

Het doel van de studie is om inzicht te krijgen in de voor- en nadelen van het eerste trimester SEO. Specifiek wordt gekeken naar:

  • De uitkomsten van het eerste trimester SEO in Nederland: deelname, bevindingen, vervolgdiagnostiek en zwanger-schapsuitkomsten.
  • De optimale rol van het eerste trimester SEO in de hele keten van prenataletijdens de zwangerschap  screeningonderzoek en verloskundige zorg, zoals de termijnecho, NIPTniet-invasieve prenatale test en combinatietest, en het tweede trimester SEO.
  • Ervaringen van zwangeren en hun (eventuele) partners met het eerste trimester SEO.
  • Ervaringen van professionals: hoe het eerste trimester SEO (eventueel) definitief geïmplementeerd kan worden en welke gevolgen de keuzes en/of scenario’s zouden hebben voor de gehele keten van verloskundige zorg.

Na afloop van de studie wordt besloten of het eerste trimester SEO definitief wordt ingevoerd.

IMITAS

IMITAS staat voor: IMplementation of fIrst Trimester Anomaly Scan.