Geen verhoogde kans: u heeft een kans van 1 op 1.000

Stel dat er 1.000 vrouwen zwanger zijn. U bent een van deze vrouwen. In deze groep van 1.000 vrouwen is er 1 zwanger van een kind met downsyndroom. U heeft dan een kans van 1 op 1.000 dat u degene bent die zwanger is van een kind met downsyndroom.

In een plaatje ziet dat er zo uit: elke stip is 1 zwangere vrouw. Er zijn 999 vrouwen met een open stip. De blauwe stip is een vrouw die zwanger is van een kind met downsyndroom. De test kan niet zeggen of ú degene met de blauwe stip bent. De test zegt alleen dat u ergens in deze groep zit. En omdat er 1.000 vrouwen in deze groep zitten, is de kans niet zo groot dat u de blauwe stip bent.

 

Geen verhoogde kans: u heeft een kans van 1 op 500

Een zwangere met een kans van 1 op 500 heeft een grotere kans dan een zwangere met een kans van 1 op 1.000. Dat zit zo. Als de uitslag 1 op 500 is, zijn er 499 vrouwen van een kind zonder downsyndroom en 1 vrouw van een kind met downsyndroom. 

In het plaatje is de blauwe stip weer de vrouw met een kind met downsyndroom. De test kan niet zeggen of ú degene met de blauwe stip bent. De test zegt alleen dat u ergens in deze groep zit. En omdat er 500 vrouwen in deze groep zitten, is de kans niet zo groot dat u de blauwe stip bent.

Dus: heeft u volgens de combinatietest geen verhoogde kans op een kind met downsyndroom? Bij de geboorte kan blijken dat uw kind toch downsyndroom heeft. U was dan de zwangere met de blauwe stip. De kans hierop is echter klein.

 


Wat is een verhoogde kans?

Deskundigen hebben afgesproken dat een kans van 1 op 200 of hoger (zoals een kans van 1 op 100 of 1 op 10), een verhoogde kans is op een kind met downsyndroom.

Verhoogde kans: u heeft een kans van 1 op 200

Bij een kans van 1 op 200 is er in een groep van 200 zwangere vrouwen 1 vrouw zwanger van een kind met downsyndroom. Als de uitslag dus 1 op 200 is, zijn er 199 vrouwen van een kind zonder downsyndroom en 1 vrouw van een kind met downsyndroom.
U ziet het weer in het plaatje. Elke stip is 1 zwangere vrouw. De blauwe stip is een vrouw die zwanger is van een kind met downsyndroom. De test kan niet zeggen of ú degene met de blauwe stip bent. De test zegt alleen dat u ergens in deze groep zit. 

 

Verhoogde kans: u heeft een kans van 1 op 100

Bij een kans van 1 op 100, is de kans op een kind met downsyndroom dus hoger dan bij een kans van 1 op 200. In het plaatje kunt u dat goed zien. Er zijn 100 vrouwen zwanger. Een van hen heeft een blauwe stip. Zij is zwanger van een kind met downsyndroom. De andere 99 vrouwen niet. Nog steeds is de kans niet heel groot dat u degene met de blauwe stip bent. De kans is wel hoger dan wanneer u een kans hebt van 1 op 1.000.

 

 

Verhoogde kans: u heeft een kans van 1 op 10

Iemand met een kans van 1 op 10 heeft een hogere kans op een kind met downsyndroom dan een zwangere met een kans van 1 op 100. Als de uitslag 1 op 10 is, zijn er 9 vrouwen van een kind zonder downsyndroom en 1 vrouw van een kind met downsyndroom. 

Dus: heeft u volgens de combinatietest een verhoogde kans op een kind met downsyndroom? Dan kan het zijn dat uw kind downsyndroom heeft, maar meestal is dat niet het geval. Om zekerheid te krijgen, kunt u kiezen om meer onderzoek te laten doen.


Een ‘verhoogde kans’ is niet hetzelfde als een ‘grote kans’

Ook bij een verhoogde kans is de kans dat uw kind geen downsyndroom heeft groter dan de kans dat het kind dit wel heeft. De meeste vrouwen met als uitslag ‘verhoogde kans’ zijn niet zwanger van een kind met downsyndroom. U kunt dat goed zien aan de plaatjes hierboven.