Op maandag 4 mei 2020 is de gehoorscreening van pasgeborenen weer gestart. Door de uitbraak van het coronavirus werd deze screening sinds 24 maart 2020 tijdelijk niet uitgevoerd. Voor kinderen die de gehoorscreening hebben gemist, is er een inhaalprocedure. De ouders ontvangen hierover bericht van hun eigen jeugdgezondheidszorgorganisatie.

 

Vragen en antwoorden

De gehoorscreening van pasgeborenen is weer gestart op maandag 4 mei 2020.

Ja, voor kinderen die de gehoorscreening hebben gemist, is er een inhaalprocedure. Deze kinderen krijgen dus alsnog de gehoorscreening.  De ouders ontvangen hierover bericht van hun eigen jeugdgezondheidszorgorganisatie.

De tijdelijke stopzetting hoeft geen gevolgen te hebben voor het ontwikkelingsperspectief van pasgeborenen. Enkele weken uitstel kan geen kwaad.

Voor kinderen die de gehoorscreening hebben gemist, is er een inhaalprocedure. Deze kinderen krijgen dus alsnog de gehoorscreening. De ouders ontvangen hierover bericht van hun eigen jeugdgezondheidszorgorganisatie.

De gehoorscreening bij pasgeborenen is belangrijk om de eventuele behandeling tijdig te kunnen starten. Internationaal is de richtlijn om de behandeling vóór de leeftijd van 6 maanden te starten.

Er zijn vier mogelijkheden:

  1. Wordt de gehoorscreening in uw regio normaal gesproken gecombineerd met de hielprik? En heeft uw baby vóór 4 mei de hielprik gekregen? Dan ontvangt u van uw jeugdgezondheidszorgorganisatie een uitnodiging voor een van de inhaalsessies, om de gehoorscreening bij uw baby alsnog uit te voeren. Daarbij zijn de oudste baby’s als eerste aan de beurt.
  2. Wordt de gehoorscreening in uw regio normaal gesproken gecombineerd met de hielprik? En heeft uw baby de hielprik op 4 mei 2020 of daarna gekregen? Dan verandert er niets en krijgt uw baby op hetzelfde moment ook de gehoorscreening.
  3. Wordt de gehoorscreening in uw regio normaal gesproken uitgevoerd op het consultatiebureau en is uw pasgeboren baby geboren in de weken vóór 4 mei 2020? En heeft hij of zij nog geen gehoorscreening gehad? Dan ontvangt u van uw jeugdgezondheidszorgorganisatie een uitnodiging voor een van de inhaalsessies op het consultatiebureau. Daarbij zijn de oudste baby’s als eerste aan de beurt.
  4. Wordt de gehoorscreening in uw regio normaal gesproken uitgevoerd op het consultatiebureau? En is uw baby geboren op 4 mei of daarna? Dan wordt uw baby zoveel mogelijk op het normale tijdstip gescreend. Dit is binnen enkele weken na de geboorte. Voor deze baby’s geldt dus hetzelfde als vóór de tijdelijke stopzetting. U ontvangt van uw jeugdgezondheidszorgorganisatie een uitnodiging voor de gehoorscreening.