Hielprik en het coronavirus

De hielprik is belangrijk voor de baby. En het is belangrijk dat de hielprik op tijd gebeurt, omdat sommige ziekten al snel na de geboorte problemen kunnen geven. De hielprik gaat door tijdens de corona-epidemie. Wel let de screener extra goed op en zijn er aangepaste richtlijnen. Zo zorgen we ervoor dat het virus niet verspreid wordt. De screener vraagt voor het huisbezoek of er iemand in het gezin klachten heeft die passen bij het coronavirus. Bijvoorbeeld een loopneus, niezen, hoesten en/of koorts. De screener vraagt dit per telefoon of aan de deur.  

 

Meer informatie over het coronavirus en de hielprik.
Actuele informatie over het nieuwe coronavirus is te vinden op de website van het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Wat is de hielprik?

In de eerste week na de geboorte van uw baby worden een paar druppels bloed afgenomen uit de hiel van uw kind. Daarna onderzoekt een laboratoriummedewerker het bloed op een aantal ernstige, zeldzame aangeboren ziekten.

Bekijk de korte video De hielprik bij ouders thuis
Of bekijk het beeldverhaal.  Het beeldverhaal is ook in het Farsi, Tigrinya en Somalisch.

Waarom de hielprik?

Via het hielprikonderzoek kunnen ernstige ziekten worden ontdekt. De ziekten komen niet vaak voor. Wel is het belangrijk dat deze ziekten snel na de geboorte worden ontdekt.

Schade beperken door snelle ontdekking

Het is belangrijk dat deze ziekten snel na de geboorte worden ontdekt. Daarmee kan ernstige schade aan de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van uw kind voorkomen of beperkt worden. De meeste ziekten zijn niet te genezen. Ze zijn wel te behandelen, bijvoorbeeld met medicijnen of een dieet.

Het is dan ook in het belang van uw kind dat u meedoet aan de hielprik.

Meedoen aan de hielprik is vrijwillig en gratis

Meedoen aan de hielprik is vrijwillig. Voordat de hielprik wordt uitgevoerd, vragen wij eerst uw toestemming. Meedoen aan de hielprik is gratis.