Wat is de hielprik?

In de eerste week na de geboorte van uw baby worden een paar druppels bloed afgenomen uit de hiel van uw kind. Daarna onderzoekt een laboratoriummedewerker het bloed op een aantal ernstige, zeldzame aangeboren ziekten.

Bekijk de korte video De hielprik bij ouders thuis
Of bekijk het beeldverhaal.  Het beeldverhaal is ook in het Farsi (Iran), Tigrinya (Eritrea), Somalisch, Turks, Arabisch, Pools en Engels.

Waarom de hielprik?

Via het hielprikonderzoek kunnen ernstige ziekten worden ontdekt. De ziekten komen niet vaak voor. Wel is het belangrijk dat deze ziekten snel na de geboorte worden ontdekt.

Schade beperken door snelle ontdekking

Het is belangrijk dat deze ziekten snel na de geboorte worden ontdekt. Daarmee kan ernstige schade aan de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van uw kind voorkomen of beperkt worden. De meeste ziekten zijn niet te genezen. Ze zijn wel te behandelen, bijvoorbeeld met medicijnen of een dieet.

Het is dan ook in het belang van uw kind dat u meedoet aan de hielprik.

Meedoen aan de hielprik is vrijwillig en gratis

Meedoen aan de hielprik is vrijwillig. U beslist zelf of uw kind meedoet aan de hielprikscreening. De hielprikmedewerker vraagt u om toestemming, voordat hij of zij de hielprik uitvoert. Meedoen aan de hielprik is in het belang van uw kind. De hielprik is gratis.

Hielprik en COVID-19

De hielprik gaat door tijdens de corona-epidemie. Wel let de screener extra goed op en zijn er aangepaste richtlijnen. Zo zorgen we ervoor dat het virus niet verspreid wordt. 

Veelgestelde vragen over de hielprik en het coronavirus.