Heeft u binnen 3 dagen aangifte van de geboorte van uw kind gedaan? Dan voert de hielprikmedewerker de hielprik in de eerste week na de geboorte uit. Is er 7 dagen na de geboorte nog geen hielprik afgenomen? Neem dan contact op met het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu)-DVP Dienst Vaccinvoorziening en Preventieprogramma’s (Dienst Vaccinvoorziening en Preventieprogramma’s ) in uw regio.

Een medewerker van de Jeugdgezondheidszorg (JGZ Jeugdgezondheidszorg (Jeugdgezondheidszorg) ), een kraamverzorgende of de verloskundige voert de hielprik uit. Deze hielprikmedewerker komt daarvoor bij u thuis. Soms maakt deze medewerker eerst telefonisch een afspraak.

De medewerker vraagt vooraf uw toestemming voor de hielprik. Daarna prikt de medewerker met een speciaal apparaatje in de hiel van uw baby. De medewerker vangt daarna een paar druppels bloed op op een hielprikkaart. De hielprik kan even pijn doen. Het kan zijn dat uw baby even gaat huilen.
(De tekst gaat verder onder de video.)

Video: de hielprik bij ouders thuis

Wilt u het weten als uw kind drager is van sikkelcelziekte?

De uitslag van de hielprik kan zijn dat uw kind geen ziekte heeft, maar wel drager is van sikkelcelziekte. Wilt u het weten, als de uitslag van de hielprik is dat uw kind drager is van sikkelcelziekte? Vertel dit aan degene die de hielprik uitvoert.

In het ziekenhuis

Als uw kind in het ziekenhuis ligt, wordt de hielprik daar uitgevoerd. Dit doet een medewerker van het ziekenhuis.

Wie werken mee aan de hielprik?

U kunt te maken krijgen met verschillende zorgverleners en organisaties. Wie werken er allemaal mee aan de hielprik?

Combinatie met gehoortest

Tegelijk met de hielprik wordt meestal ook een gehoortest gedaan. In sommige regio’s in Gelderland en Zuid-Holland wordt de gehoortest gedaan op het consultatiebureau. 
Meer informatie over de gehoortest »