De 20 wekenecho is een medisch onderzoek naar lichamelijke afwijkingen bij het kind. Je kiest zelf of je dit onderzoek wilt.
 

Waarom de 20 wekenecho?

Je kunt laten onderzoeken of je kind een lichamelijke afwijking heeft. Een lichamelijke afwijking betekent dat een deel van het lichaam van het kind er anders uitziet dan normaal. Voorbeelden van lichamelijke afwijkingen zijn een open rug, open schedel, waterhoofd, hartafwijkingen, gat in het middenrif, gat in de buikwand, afwijking van de nieren of afwijking van de botten.

De 20 wekenecho en de 13 wekenecho lijken veel op elkaar. Bij beide onderzoeken bekijkt een echoscopist met een echo-apparaat of het kind lichamelijke afwijkingen heeft. Maar er zijn ook verschillen. 

Wil je de 20 wekenecho? Je krijgt eerst een gesprek

Bij je eerste bezoek vraagt jouw verloskundig zorgverlener of je meer wilt weten over de 20 wekenecho. In een uitgebreid gesprek krijg je dan informatie over onderzoek. Je kiest zelf of je 20 wekenecho wilt. Denk goed na over de volgende vragen:

  • Hoeveel wil je  tijdens de zwangerschap al weten over jouw kind?
  • Als je te horen krijgt dat jouw kind een lichamelijke afwijking heeft, wat wil je dan doen?
     

Wanneer kun je de 20 wekenecho krijgen?

Je kunt de 20 wekenecho laten doen van week 18 tot week 21 van je zwangerschap. Dus tot 21 weken en 0 dagen van je zwangerschap. Het liefst laat je de echo doen in week 19 . Dat is dus 19 weken en 0 dagen tot en met 19 weken en 6 dagen van je zwangerschap.
 

Hoe gaat de 20 wekenecho?

Een echoscopist maakt een echo van je kind door een echokop te bewegen over je buik. Het maken van een echo doet geen pijn en is niet gevaarlijk, je kind voelt er niks van. De echo duurt ongeveer 30 minuten.
 

Hoe en wanneer krijg je de uitslag?

De echoscopist vertelt je meteen na de echo de uitslag. Bij 95 van de 100 zwangerschappen ziet de echoscopist geen afwijkingen. Vervolgonderzoek is dan niet nodig.
 

Vervolgonderzoek

Bij ongeveer 5 van de 100 zwangere vrouwen ziet de echoscopist iets wat een afwijking kan zijn. Het is niet altijd duidelijk of het inderdaad een afwijking is, hoe erg de afwijking is en wat dit voor uw kind betekent. Heeft de echoscopist iets afwijkends gezien? Je kunt dan kiezen voor vervolgonderzoek.
 

Wat kost de 20 wekenecho?

Je betaalt niets voor het uitgebreide gesprek met jouw verloskundige en gynaecoloog, en ook de 20 wekenecho zelf kost je niets. De kosten van vervolgonderzoek gaan soms af van je eigen risico.
 

Wat je verder nog moet weten

Alle zwangeren in Nederland kunnen kiezen voor een 20 wekenecho.

Kies je voor een uitgebreid gesprek (counseling) over de 20 wekenecho? Dan geef je toestemming om een aantal persoonsgegevens vast te leggen in jouw zorgdossier en in een landelijk systeem (Peridos). Kies je ook voor de 20 wekenecho? Dan worden ook daarover gegevens vastgelegd.