20 wekenecho

Als u in verwachting bent van een meerling, krijgt elk kind een afzonderlijk echo-onderzoek.

Ja, bij de 20 wekenecho en (als dat nodig is) het vervolgonderzoek, kunt u op elk moment stoppen. U beslist bij elk onderzoek of u dat onderzoek wilt en wat u doet met de uitslag. Om een keuze te kunnen maken, kunt u hulp vragen aan uw verloskundige, gynaecoloog of huisarts.

Nee. De 13 wekenecho zal de 20 wekenecho niet vervangen. Wel wordt in de wetenschappelijke IMITAS studie gekeken wat de toegevoegde waarde van de 13 wekenecho kan zijn. Dus hoe deze vroege echo de 20 wekenecho goed kan aanvullen.

Vergelijking met andere onderzoeken

Bij 20 weken zijn veel structuren (zoals het hart) verder ontwikkeld. Daardoor kan de echoscopist het kind meer in detail onderzoeken. Sommige afwijkingen die bij 13 weken nog niet te zien zijn, zijn bij de 20 wekenecho wel zichtbaar.

Nee, de 13 wekenecho en de 20 wekenecho zijn niet verplicht. De echo's hebben hetzelfde doel. Ze vervangen elkaar niet, maar vullen elkaar aan. U bepaalt zelf of u kiest voor beide echo's, geen echo of één van de twee echo's. Ook bepaalt u zelf wat u doet met de uitslag. U kunt bovendien op elk moment met het onderzoek (en eventueel vervolgonderzoek) stoppen. Vindt u het moeilijk om te beslissen wat u wilt? Op www.pns.nl staat een vragenlijst die u helpt uw gevoelens en gedachten op een rij te zetten

Wat gebeurt er met mijn gegevens?

Als u meedoet aan een of meer onderdelen van de prenatale tijdens de zwangerschap (tijdens de zwangerschap ) screening onderzoek (onderzoek ) – zoals de 20 wekenecho – worden er gegevens van u opgeslagen in uw zorgdossier en in de landelijke database (Peridos).