20 wekenecho
Als je in verwachting bent van een meerling, krijgt elk kind een afzonderlijk echo-onderzoek.
Ja, bij de 20 wekenecho en (als dat nodig is) het vervolgonderzoek, kun je op elk moment stoppen. Je beslist bij elk onderzoek of je dat onderzoek wilt en wat je doet met de uitslag. Om een keuze te kunnen maken, kun je hulp vragen aan jouw verloskundige, gynaecoloog of huisarts.
Nee. De 13 wekenecho zal de 20 wekenecho niet vervangen. Wel wordt in de wetenschappelijke IMITAS studie gekeken wat de toegevoegde waarde van de 13 wekenecho kan zijn. Dus hoe deze vroege echo de 20 wekenecho goed kan aanvullen.
Vergelijking met andere onderzoeken
Bij 20 weken zijn veel structuren (zoals het hart) verder ontwikkeld. Daardoor kan de echoscopist het kind meer in detail onderzoeken. Sommige afwijkingen die bij 13 weken nog niet te zien zijn, zijn bij de 20 wekenecho wel zichtbaar.
Nee, de 13 wekenecho en de 20 wekenecho zijn niet verplicht. De echo's hebben hetzelfde doel. Ze vervangen elkaar niet, maar vullen elkaar aan. Je bepaalt zelf of je kiest voor beide echo's, geen echo of één van de twee echo's. Ook bepaal je zelf wat je doet met de uitslag. Je kunt bovendien op elk moment met het onderzoek (en eventueel vervolgonderzoek) stoppen. Vind je het moeilijk om te beslissen wat je wilt? Bekijk de vragenlijst die je helpt jouw gevoelens en gedachten op een rij te zetten.
Wat gebeurt er met mijn gegevens?
Als je meedoet aan een of meer onderdelen van de prenatale (tijdens de zwangerschap) screening (onderzoek) – zoals de 20 wekenecho – worden er gegevens van jou opgeslagen in jouw zorgdossier en in de landelijke database (Peridos).