Heb je tijdens jouw eerste bezoek aan jouw verloskundige of gynaecoloog gezegd dat je meer wilt weten over het onderzoek naar down-, edwards- en patausyndroom en/of het onderzoek naar lichamelijke afwijkingen? Dan krijg je hier een uitgebreid gesprek over. Daarna beslis je of je wel of geen onderzoek(en) wilt.

Uitgebreid gesprek

Dit vertelt de verloskundige of gynaecoloog tijdens het uitgebreide gesprek over de 20 wekenecho:

  • Wat is de 20 wekenecho?
  • Welke afwijkingen zijn er te zien bij de 20 wekenecho?
  • Hoe gaat het onderzoek?
  • Wat gebeurt er als de echoscopist iets vindt op de echo?

Je mag iemand meenemen naar dit gesprek. Het is zelfs goed om dat te doen. Twee personen horen meer dan één. Je kunt bijvoorbeeld jouw partner, een vriendin of één van jouw ouders meenemen. Neem geen kinderen mee. Je kunt dan rustiger praten.

Kies je niet voor de 20 wekenecho? Dan kun je nog wel de 13 wekenecho en/of de NIPT laten doen. Als je je wilt voorbereiden op het gesprek, kunt je de 20 wekenecho vergelijken met de 13 wekenecho en de NIPT.

Hoe bereid ik me voor op het gesprek?

Je kunt alvast nadenken over wat je van de 20 wekenecho vindt. Schrijf bijvoorbeeld op welke vragen je hebt en neem ze mee naar het gesprek. Ook kun je de vragenlijst  invullen die je helpt jouw gedachten en gevoelens op een rij te zetten. Je kunt de antwoorden meenemen naar het gesprek.
 

Vragenlijst: jouw gedachten en gevoelens op een rij

Meedoen aan de 20 wekenecho is niet verplicht. Je bepaalt zelf of je onderzoek naar lichamelijke afwijkingen laat doen en wat je doet met de uitslag. Praat erover met jouw verloskundige of gynaecoloog. Of met jouw partner, familie of vrienden. Je kunt samen bespreken wat voor jou belangrijk is.

Ook kun je een vragenlijst invullen die je helpt jouw gedachten en gevoelens over onderzoek naar lichamelijke afwijkingen op een rij te zetten. Het invullen van de vragenlijst duurt vijf tot tien minuten. Jouw partner kan de vragenlijst natuurlijk zelf ook invullen.
 

Bekijk de film

In een korte film vertellen we je meer over de 13 wekenecho en 20 wekenecho (90 seconden). Wat voor onderzoeken zijn het?