Heeft u tijdens uw eerste bezoek aan uw verloskundige of gynaecoloog gezegd dat u meer wilt weten over het onderzoek naar down-, edwards- en patausyndroom en/of het onderzoek naar lichamelijke afwijkingen? Dan krijgt u hier een uitgebreid gesprek over. Daarna beslist u of u wel of geen onderzoek(en) wilt.

Uitgebreid gesprek

Dit vertelt de verloskundige of gynaecoloog tijdens het uitgebreide gesprek over de 20 wekenecho:

  • Wat is de 20 wekenecho?
  • Welke afwijkingen zijn er te zien bij de 20 wekenecho?
  • Hoe gaat het onderzoek?
  • Wat gebeurt er als de echoscopist iets vindt op de echo?

U mag iemand meenemen naar dit gesprek. Het is zelfs goed om dat te doen. Twee personen horen meer dan één. U kunt bijvoorbeeld uw partner, een vriendin of één van uw ouders meenemen. Neem geen kinderen mee. U kunt dan rustiger praten.

Kiest u niet voor de 20 wekenecho? Dan kunt u nog wel de 13 wekenecho en/of de NIPT laten doen. Als u zich wilt voorbereiden op het gesprek, kunt u  de 20 wekenecho vergelijken met de 13 wekenecho en de NIPT.

Hoe bereid ik me voor op het gesprek?

U kunt alvast nadenken over wat u van de 20 wekenecho vindt. Schrijf bijvoorbeeld op welke vragen u heeft en neem ze mee naar het gesprek. Ook kunt u de vragenlijst  invullen die u helpt uw gedachten en gevoelens op een rij te zetten. U kunt de antwoorden meenemen naar het gesprek.
 

Vragenlijst: uw gedachten en gevoelens op een rij

Meedoen aan de 20 wekenecho is niet verplicht. U bepaalt zelf of u onderzoek naar lichamelijke afwijkingen laat doen en wat u doet met de uitslag. Praat erover met uw verloskundige of gynaecoloog. Of met uw partner, familie of vrienden. U kunt samen bespreken wat voor u belangrijk is.

Ook kunt u een vragenlijst invullen die u helpt uw gedachten en gevoelens over onderzoek naar lichamelijke afwijkingen op een rij te zetten. Het invullen van de vragenlijst duurt vijf tot tien minuten. Uw partner kan de vragenlijst natuurlijk zelf ook invullen.
 

Bekijk de film

In een korte film vertellen we u meer over de 13 wekenecho en 20 wekenecho (90 seconden). Wat voor onderzoeken zijn het?