Heb je na het gesprek met verloskundige of gynaecoloog besloten dat je een 20 wekenecho wilt? Dan maak je zelf een afspraak. Je kunt de 20 wekenecho laten maken van week 18 tot week 21 van jouw zwangerschap. Dus tot 21 weken en 0 dagen van jouw zwangerschap. Het liefst laat je de echo maken in week 19 van jouw zwangerschap.
 

Afspraak maken

Alleen speciaal opgeleide echoscopisten mogen een 20 wekenecho uitvoeren. Jouw verloskundige of gynaecoloog kan je helpen iemand te vinden bij jou in de buurt. Of kijk op www.peridos.nl/zoek-zorgverlener. Meestal krijg je een 20 wekenecho in een gespecialiseerd echocentrum. Soms kun je gewoon naar jouw eigen verloskundige of gynaecoloog.
 

Voorbereiding op het echo-onderzoek

  • Trek kleding aan waarbij je makkelijk jouw buik bloot kunt maken. Bijvoorbeeld een shirt met daaronder een broek of een rok.
  • De echoscopist moet zich goed concentreren tijdens het onderzoek. Daarom mag je geen kinderen meenemen
  • Neem wel jouw partner mee of iemand anders die je goed kent. Als de echoscopist iets ziet wat een afwijking kan zijn, is het prettig om iemand bij je te hebben.

Zo gaat de echo

  • Bij het maken van de echo lig je op je rug. Je maakt je buik bloot. Je krijgt wat gel op je buik. Dit voelt soms een beetje koud aan. De echoscopist beweegt dan de echokop over jouw buik.
  • Het maken van een echo doet geen pijn, jouw kind voelt er niets van en het is niet gevaarlijk voor jou of jouw kind. De echoscopist kan nu jouw kind bekijken. Meestal kun je zelf meekijken.
  • Het hele onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

Bekijk de video over het onderzoek.

Een vaginale echo

Soms kan de echoscopist niet alles goed zien. Bijvoorbeeld als een vrouw wat zwaarder is, bij een litteken in de buikwand of als het kind verkeerd ligt. Dit komt bij de 20 wekenecho minder vaak voor dan bij de 13 wekenecho. De echoscopist kan dan een vaginale echo voorstellen. Die krijg je meteen. Als je geen vaginale echo wilt, kun je deze weigeren.