Dit document beschrijft de Kwaliteitseisen voor bloedafnameorganisaties ten behoeve van de Niet-Invasieve Prenatale Test ( NIPT niet-invasieve prenatale test (niet-invasieve prenatale test)).

  • Versie 1.1, aangepast na advisering Werkgroep Kwaliteit NIPT betreft norm aantal bloedbuizen per zwangere, op 4 juni 2024.        
  • Versie 1.0 is vastgesteld door het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu)- CvB Centrum voor Bevolkingsonderzoek (Centrum voor Bevolkingsonderzoek) na positief advies door de Programmacommissie Prenatale Screening, op 11 oktober 2022.

Gerelateerde onderwerpen


  • NIPT en SEO voor professionals

    Als aanstaande ouders dat willen, kunnen ze hun ongeboren kind laten onderzoeken op een aantal afwijkingen en aandoeningen. Ze kunnen kiezen voor prenatale screening met de NIPT en structureel echoscopisch onderzoek (eerste trimester SEO en tweede trimester SEO). Deze website beschrijft wat nodig is voor een goede uitvoering en is bestemd voor alle professionals die hierbij betrokken zijn.