De 13 wekenecho is een medisch onderzoek naar lichamelijke afwijkingen bij jouw kind. Je kiest zelf of je de 13 wekenecho wilt.
 

Waarom de 13 wekenecho?

Je kunt laten onderzoeken of jouw kind een lichamelijke afwijking heeft. Een lichamelijke afwijking betekent dat een deel van het lichaam van het kind er anders uitziet dan normaal. 

De 13 wekenecho lijkt veel op de 20 wekenecho. Bij beide onderzoeken bekijkt een echoscopist met een echo-apparaat of jouw kind lichamelijke afwijkingen heeft.

Bij de 13 wekenecho kan de echoscopist niet zeggen of jouw kind een jongen of een meisje is.

Wil je de 13 wekenecho? Je krijgt eerst een gesprek

Bij het eerste bezoek vraagt jouw verloskundig zorgverlener of je meer wilt weten over de 13 wekenecho. In een uitgebreid gesprek krijg je dan informatie over het onderzoek en de wetenschappelijke studie. Je kiest zelf of je de 13 wekenecho wilt. Denk goed na over de volgende vragen: 

  • Hoeveel wil je  tijdens de zwangerschap al weten over jouw kind?
  • Als je te horen krijgt dat jouw kind een lichamelijke afwijking heeft, wat wil je dan doen?
     

Wanneer kun je de 13 wekenecho krijgen?

Je kunt de 13 wekenecho laten doen van 12+3 tot en met 14+3 weken zwangerschap. Dus vanaf twaalf weken en drie dagen tot en met veertien weken en drie dagen zwangerschap.
 

Hoe gaat de 13 wekenecho?

Een echoscopist maakt een echo van jouw kind door een echokop te bewegen over jouw buik. Het maken van een echo doet geen pijn en is niet gevaarlijk, jouw kind voelt er niets van.  De echo duurt ongeveer 30 minuten.
 

Hoe en wanneer krijg je de uitslag?

De echoscopist vertelt je meteen na de echo de uitslag. Bij 95 van de 100 zwangerschappen ziet de echoscopist geen aanwijzing voor een afwijking. Vervolgonderzoek is dan niet nodig.
 

Vervolgonderzoek 

Bij ongeveer 5 van de 100 zwangere vrouwen ziet de echoscopist iets wat een afwijking kan zijn. Het is niet altijd duidelijk of het inderdaad een afwijking is, hoe erg de afwijking is en wat dit voor jouw kind betekent. Heeft de echoscopist iets afwijkends gezien? Je kunt dan kiezen voor vervolgonderzoek.
 

Wat kost de 13 wekenecho?

Je betaalt niets voor het uitgebreide gesprek met jouw verloskundige en gynaecoloog en de 13 wekenecho. De kosten van vervolgonderzoek gaan soms af van je eigen risico.
 

Wat je verder nog moet weten

In Nederland kun je alleen kiezen voor de 13 wekenecho als je meedoet aan de wetenschappelijke IMITAS studie. Die studie onderzoekt wat de voor- en nadelen zijn van de 13 wekenecho. 

Kies je voor een uitgebreid gesprek (counseling) over de 13 wekenecho? Dan geef je toestemming om een aantal persoonsgegevens vast te leggen in jouw zorgdossier en in een landelijk systeem (Peridos). Kies je ook voor de 13 wekenecho? Dan worden ook daarover gegevens vastgelegd.