Als je gebruik maakt van de zorg in Nederland, betaal je niets voor de 13 wekenecho en de 20 wekenecho. Voorwaarde is wel dat je echoscopist een overeenkomst heeft met een Regionaal Centrum voor prenatale tijdens de zwangerschap (tijdens de zwangerschap) screening onderzoek (onderzoek). Of dat zo is, zie je in het overzicht Zoek Zorgverlener.

Ziet de echoscopist een aanwijzing voor een afwijking? En is er vervolgonderzoek nodig om meer duidelijkheid te krijgen? Dan vertelt de echoscopist, verloskundige of gynaecoloog welk vervolgonderzoek je kunt krijgen. De kosten hiervan betaalt je zorgverzekering. Deze zorg zit in het basispakket. Maar meestal betaal je eerst een bedrag van jouw eigen risico. Vraag dit aan jouw zorgverzekeraar. De deskundige van het Centrum voor Prenatale Diagnostiek kan je ook meer vertellen.
 

Wie betaalt de kosten voor prenatale tijdens de zwangerschap (tijdens de zwangerschap) screening onderzoek (onderzoek)?

Wat? Wie betaalt?
Het uitgebreide gesprek met je verloskundig zorgverlener (counseling) De zorgverzekeraar (basisverzekering). Geen gevolgen voor je eigen risico.
De 13 wekenecho De overheid 
De 20 wekenecho De overheid

 

Wie betaalt de kosten voor vervolgonderzoek?

Wat? Wie betaalt?
Gesprek in een Centrum voor Prenatale Diagnostiek De zorgverzekeraar (basisverzekering). Kan van jouw eigen risico af gaan. Dit betekent dat je dan een deel zelf moet betalen. Informeer bij jouw zorgverzekeraar.
Een uitgebreide echo (GUO geavanceerd echoscopisch onderzoek (geavanceerd echoscopisch onderzoek)) De zorgverzekeraar (basisverzekering). Meestal betaal je geen bedrag van jouw eigen risico.
Vlokkentest, vruchtwaterpunctie

De zorgverzekeraar (basisverzekering). Kan van jouw eigen risico af gaan. Dit betekent dat je dan een deel zelf moet betalen. Informeer bij jouw zorgverzekeraar.