Is er een aanwijzing voor een afwijking? En is er vervolgonderzoek nodig om meer duidelijkheid te krijgen? Dan kun je vervolgonderzoek krijgen in een Centrum voor Prenatale Diagnostiek, dat is een afdeling in een academisch ziekenhuis.

Een ander woord voor vervolgonderzoek is prenatale tijdens de zwangerschap (tijdens de zwangerschap) diagnostiek. Er zijn twee verschillende soorten vervolgonderzoek.

 

Uitgebreide echo: GUO geavanceerd echoscopisch onderzoek (geavanceerd echoscopisch onderzoek)

Heb je besloten dat je vervolgonderzoek wilt? Dan krijg je eerst een uitgebreid echoscopisch onderzoek. Dit heet: een geavanceerd ultrageluid onderzoek (GUO). Dit onderzoek lijkt op de 13 wekenecho maar duurt vaak langer. De apparatuur is nauwkeuriger dan die bij de 13 wekenecho. De gespecialiseerde echoscopist in het Centrum voor Prenatale Diagnostiek kan daardoor meer details van het kind zien. Soms kijkt een andere specialist mee bij het onderzoek. Het onderzoek doet geen pijn en is niet schadelijk voor je kind.

Vlokkentest, vruchtwateronderzoek of bloedonderzoek

Soms stelt de arts daarna voor om een bloedonderzoek, vlokkentest of vruchtwateronderzoek te doen. Dit hangt af van de afwijkingen die zijn gevonden bij het echoscopisch onderzoek. De arts legt het eerst allemaal goed aan je uit. Je beslist zelf of je een van deze onderzoeken wilt.

 • Bloedonderzoek
  Je geeft bloed af en dat wordt onderzocht in een laboratorium.
   
 • Vlokkentest
  Bij een vlokkentest neemt de arts via de buikwand of via de vagina een stukje placenta (moederkoek) weg. Met het echo-apparaat kan de arts goed zien waar de placenta ligt. Je kunt een vlokkentest krijgen vanaf 11 weken zwangerschap. Het duurt 3 tot 5 werkdagen voor je de uitslag hebt.
   
 • Vruchtwateronderzoek
  Bij een vruchtwateronderzoek prikt de arts met een naald in de buik en neemt een beetje vruchtwater af. Om je kind niet te raken, controleert de arts met een echo waar je kind ligt. Je kunt een vruchtwateronderzoek krijgen vanaf ruim 15 weken zwangerschap. Het duurt 3 tot 5 werkdagen voor je de uitslag hebt.

Soms is het nodig om - na een vlokkentest of vruchtwateronderzoek - de chromosomen extra goed te bekijken. Dat duurt twee weken.

Er is een kleine kans op een miskraam na een vlokkentest of vruchtwateronderzoek. Dit komt voor bij 2 van de 1000 vrouwen.