U kunt alleen kiezen voor de 13 wekenecho als u meedoet aan de wetenschappelijke IMITAS studie. Maar waarom is er wetenschappelijke studie nodig naar deze echo? En wat merkt u ervan als u meedoet aan de wetenschappelijke studie?

Het doel van  de IMITAS  studie is om te onderzoeken of de voordelen van de 13 wekenecho opwegen tegen de nadelen ervan.

  • Een vroege echo lijkt in het voordeel van zwangeren. U kunt dan al vroeg in de zwangerschap weten of het kind een ernstige lichamelijke afwijking heeft. U heeft zo meer tijd voor extra onderzoek en om te beslissen wat u met de uitslag doet.
  • Maar aan de andere kant kan een vroege echo misschien ook zorgen voor extra onrust en onzekerheid.

In de studie wordt onder andere bekeken hoeveel zwangeren er - na het uitgebreide gesprek - kiezen voor de 13 wekenecho. Ook kijken de onderzoekers naar de ervaringen van zwangeren en professionals. De studie loopt tot 2024. Na de studie beslist het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWSMinisterie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) of de 13 wekenecho definitief wordt ingevoerd in Nederland.

Toestemming voor het gebruik van uw gegevens

Meedoen aan de wetenschappelijke  studie betekent dat de onderzoekers uw gegevens zullen gebruiken. U tekent hiervoor - bij uw verloskundige of gynaecoloog - een toestemmingsformulier. Dit betekent twee dingen:

  • U geeft de onderzoekers toestemming voor het gebruik van uw gegevens voor de wetenschappelijke studie.
  • Ook gaat u ermee akkoord dat de onderzoekers contact met u kunnen opnemen voor aanvullend onderzoek (zoals via een vragenlijst of interview).

Onderzoeksteam

Onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMCLeids Universitair Medisch Centrum) voeren  de wetenschappelijke  studie uit. Kijk voor meer informatie op www.13wekenecho.org.