Heeft u na het gesprek met verloskundige of gynaecoloog besloten dat u een 13 wekenecho wilt? En heeft u een termijnecho gehad? Dan maakt u zelf een afspraak met een echoscopist. U kunt de 13 wekenecho laten maken vanaf twaalf weken en drie dagen tot en met veertien weken en drie dagen zwangerschap.

Afspraak maken

Alleen speciaal opgeleide echoscopisten mogen een 13 wekenecho maken. Uw verloskundige of gynaecoloog kan u helpen iemand te vinden bij u in de buurt. Of kijk op www.peridos.nl/zoek-zorgverlener. Meestal krijgt u een 13 wekenecho in een gespecialiseerd echocentrum. Soms kunt u gewoon naar uw eigen verloskundige of gynaecoloog.

 

Voorbereiding op het echo-onderzoek

  • Trek kleding aan waarbij u makkelijk uw buik bloot kunt maken. Bijvoorbeeld een shirt met daaronder een broek of een rok.
  • De echoscopist moet zich goed concentreren tijdens het onderzoek. Daarom mag u geen kinderen meenemen
  • Neem wel uw partner mee of iemand die u goed kent. Als de uitslag niet goed is, is het prettig om iemand bij u te hebben.

Zo gaat de echo

  • Bij het maken van de echo ligt u op uw rug. U maakt uw buik bloot. U krijgt wat gel op uw buik. Dit voelt soms een beetje koud aan. De echoscopist beweegt dan de echokop over uw buik.
  • Het maken van een echo doet geen pijn, uw kind voelt er niets van en het is niet gevaarlijk voor u of uw kind. De echoscopist kan nu uw kind bekijken. Meestal kunt u zelf meekijken.
  • Het hele onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

Bekijk de video over het onderzoek.

Een vaginale echo

Soms kan de echoscopist niet alles goed zien. Bijvoorbeeld als een vrouw wat zwaarder is, bij een litteken in de buikwand of als het kind verkeerd ligt. Dit komt bij de 13 wekenecho vaker voor dan bij de 20 wekenecho. De echoscopist kan dan een vaginale echo voorstellen. Die krijgt u meteen. Als u geen vaginale echo wilt, kunt u deze weigeren.