De 13 wekenecho is onderdeel van een wetenschappelijke studie.

Heb je tijdens je eerste bezoek aan jouw verloskundige of gynaecoloog gezegd dat je meer wilt weten over het onderzoek naar down-, edwards- en patausyndroom en/of  het onderzoek naar lichamelijke afwijkingen? Dan krijg je hier een uitgebreid gesprek over. Daarna beslis je of je wel of geen onderzoek(en) wil.

Uitgebreid gesprek

Dit vertelt de verloskundige of gynaecoloog tijdens het uitgebreide gesprek over de 13 wekenecho:

  • Wat is de 13 wekenecho?
  • Welke afwijkingen zijn er te zien bij de 13 wekenecho?
  • Kan iedereen een 13 wekenecho krijgen?
  • Wat betekent meedoen aan de wetenschappelijke studie?
  • Hoe gaat het echo-onderzoek?
  • Wat gebeurt er als de echoscopist iets vindt op de echo?

Kies je niet voor de 13 wekenecho? Dan kun je nog wel de 20 wekenecho en/of de NIPT laten doen. Als je je wil voorbereiden op het gesprek, vind je hier een overzicht van de verschillen en overeenkomsten tussen de 13 wekenecho, de 20 wekenecho en de NIPT

Vragenlijst: jouw gedachten en gevoelens op een rij

Meedoen aan de 13 wekenecho is niet verplicht. Je  bepaalt zelf of je onderzoek naar lichamelijke afwijkingen laat doen en wat je doet met de uitslag. Praat erover met je partner, verloskundige of gynaecoloog. Of met familie of vrienden. Je kunt samen bespreken wat voor jou belangrijk is.

Ook kun je een vragenlijst invullen die u helpt je gedachten en gevoelens over onderzoek naar lichamelijke afwijkingen op een rij te zetten. Het invullen van de vragenlijst duurt vijf tot tien minuten. Jouw partner kan de vragenlijst natuurlijk zelf ook invullen.

Bekijk de film 

In een korte film vertellen we je meer over de 13 wekenecho en 20 wekenecho (90 seconden). Wat voor onderzoeken zijn het?

onderzoek verplicht

Meedoen aan de 13 wekenecho kan alleen als je aan de onderzoekers van de wetenschappelijke studie toestemming geeft voor het gebruik van jouw gegevens. Als je jonger bent dan 16 jaar heb je ook toestemming nodig van jouw ouder(s) of voogd(en).