De 13 wekenecho is onderdeel van een wetenschappelijke studie.
Heeft u tijdens uw eerste bezoek aan uw verloskundige of gynaecoloog gezegd dat u meer wilt weten over het onderzoek naar down-, edwards- en patausyndroom en/of het onderzoek naar lichamelijke afwijkingen? Dan krijgt u hier een uitgebreid gesprek over. Daarna beslist u of u wel of geen onderzoek(en) wilt.
Uitgebreid gesprek
Dit vertelt de verloskundige of gynaecoloog tijdens het uitgebreide gesprek over de 13 wekenecho:
- Wat is de 13 wekenecho?
- Welke afwijkingen zijn er te zien bij de 13 wekenecho?
- Kan iedereen een 13 wekenecho krijgen?
- Wat betekent meedoen aan de wetenschappelijke studie?
- Hoe gaat het echo-onderzoek?
- Wat gebeurt er als de echoscopist iets vindt op de echo?
Kiest u niet voor de 13 wekenecho? Dan kunt u nog wel de 20 wekenecho en/of de NIPT laten doen. Als u zich wilt voorbereiden op het gesprek, vindt u hier een overzicht van de verschillen en overeenkomsten tussen de 13 wekenecho, de 20 wekenecho en de NIPT
Vragenlijst: uw gedachten en gevoelens op een rij
Meedoen aan de 13 wekenecho is niet verplicht. U bepaalt zelf of u onderzoek naar lichamelijke afwijkingen laat doen en wat u doet met de uitslag. Praat erover met uw partner, verloskundige of gynaecoloog. Of met familie of vrienden. U kunt samen bespreken wat voor u belangrijk is.
Ook kunt u een vragenlijst invullen die u helpt uw gedachten en gevoelens over onderzoek naar lichamelijke afwijkingen op een rij te zetten. Het invullen van de vragenlijst duurt vijf tot tien minuten. Uw partner kan de vragenlijst natuurlijk zelf ook invullen.
Bekijk de film
In een korte film vertellen we u meer over de 13 wekenecho en 20 wekenecho (90 seconden). Wat voor onderzoeken zijn het?
onderzoek verplicht
Meedoen aan de 13 wekenecho kan alleen als u aan de onderzoekers van de wetenschappelijke studie toestemming geeft voor het gebruik van uw gegevens. Als u jonger bent dan 16 jaar heeft u ook toestemming nodig van uw ouder(s) of voogd(en).