Met de gehoortest, die ook gehoorscreening wordt genoemd, kan bij uw baby een afwijking aan het gehoor snel worden ontdekt. Hoe eerder dat gebeurt, hoe sneller de behandeling kan beginnen. De gehoortest doet geen pijn en duurt maar een paar minuten. Uw kind merkt er nauwelijks iets van en slaapt waarschijnlijk gewoon door.

Gehoorscreening en het coronavirus

Op maandag 4 mei 2020 is de gehoorscreening weer gestart. Vanwege de uitbraak van het coronavirus was de gehoorscreening tijdelijk gestopt.

 

De gehoorscreening is goed uit te voeren met de maatregelen van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) tegen het coronavirus. Er is ook weer vervolgzorg voor baby's met een afwijkende uitslag.

 

Er is een plan opgesteld om kinderen bij wie de gehoorscreening nog niet kon worden uitgevoerd, alsnog te testen. De ouders krijgen hierover bericht van de jeugdgezondheidszorg.

 

Meer informatie voor ouders over de gehoorscreening en het coronavirus

Actuele informatie over het nieuwe coronavirus is te vinden op de website van het RIVM.

Waarom is een goed gehoor belangrijk?

Een goed gehoor is belangrijk om taal te leren en om goed te leren praten.  Als een kind dit niet goed leert, kan dat grote gevolgen hebben voor de ontwikkeling. Zo is goed praten van groot belang om bijvoorbeeld sociale contacten te kunnen leggen.
 

Wie voert de gehoortest bij mijn baby uit?

Een deskundige medewerker van het consultatiebureau voert de test uit. Jeugdgezondheidszorg biedt de gehoortest aan, uw consultatiebureau maakt daar onderdeel van uit.
 

Waar en wanneer wordt de gehoortest bij mijn baby afgenomen?

De gehoortest gebeurt in de meeste regio's bij u thuis tussen dag 4 en 7 na de geboorte. De gehoortest vindt dan vaak tegelijk plaats met de hielprik. Soms maakt het consultatiebureau van tevoren een afspraak, maar vaak komt de medewerker van het consultatiebureau gewoon langs.

Woont u in Zuid-Holland of Gelderland?

Sommige regio’s in Zuid-Holland en Gelderland doen de gehoortest (los van de hielprik) op het consultatiebureau. Dit gebeurt als uw kind een paar weken oud is.

Ligt uw baby in het ziekenhuis?

Als uw baby in het ziekenhuis ligt, wordt de gehoortest gedaan als uw kind weer thuis is. Geef daarom aan het consultatiebureau door wanneer uw kind uit het ziekenhuis wordt ontslagen. Wanneer uw baby voor langere tijd opgenomen is, kan de test in het ziekenhuis worden uitgevoerd. Hierover neemt het consultatiebureau dan contact met u op. Gebeurt dat niet, neem dan zelf contact op met het consultatiebureau.

Ligt uw baby op de Intensive Care voor pasgeborenen?

Er is een aparte gehoortest voor baby’s die opgenomen zijn op een Intensive Care afdeling voor pasgeborenen (NICU neonatale intensive care unit (neonatale intensive care unit )). Medewerkers op de Intensive Care in het ziekenhuis voeren deze test uit.  

Geeft u alstublieft door aan het consultatiebureau dat uw kind de gehoortest in het ziekenhuis op de Intensive Care heeft gehad. Als geheugensteun krijgt u van de medewerkers op de Intensive Care een kaart met uitleg mee na de gehoortest.

Voorbereiding

U hoeft geen speciale voorbereidingen te treffen. Wel moet het tijdens de test stil zijn in de kamer. De gehoortest werkt het beste als uw baby rustig is en slaapt. Uw baby kan in de wieg of in uw armen blijven liggen tijdens de gehoortest.