De monitor en professionalsmonitor screeningsprogramma down-, edwards- en patausyndroom en het SEO structureel echoscopisch onderzoek (structureel echoscopisch onderzoek) 2019 staan online. De monitors zijn uitgevoerd door IQHealthcare. Ze zijn gebaseerd op de landelijke database Peridos. Sinds 2016 worden er twee monitors uitgebracht. Algemene informatie met trends in de tijd vindt u in de monitor.  Meer specifieke (regionale) informatie staat in de professionalsmonitor.

Counseling voor prenatale tijdens de zwangerschap (tijdens de zwangerschap) screening onderzoek (onderzoek) 

Van alle 172.223 zwangerschappen in Nederland zijn van 91 % counselingsgegevens voor prenatale screening in 2019 bekend in Peridos. Bijna alle counselingsgesprekken (95 %) zijn tijdig uitgevoerd (vóór de 14de week van de zwangerschap). 

Belangrijkste uitkomsten screening op downsyndroom

Deelname aan de Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT niet-invasieve prenatale test (niet-invasieve prenatale test) ) was 47 %, waarvan 70 % ook op nevenbevindingen getest is. Vanaf de invoering van de NIPT (1 april 2017) is de deelname aan de combinatietest sterk afgenomen (van 34,1% in 2016 naar 1,7% in 2019). Bij 0,4% van alle zwangerschappen met deelname aan NIPT is deze afwijkend.  

Belangrijkste uitkomsten SEO structureel echoscopisch onderzoek (structureel echoscopisch onderzoek)   

Deelname aan het SEO was 87 %. Bij het SEO werd bij 6.454 zwangerschappen (4,4 %) een verdenking op een afwijking gevonden. Dit is vergelijkbaar met 2018.