U kunt alleen kiezen voor de 13 wekenecho als u meedoet aan de wetenschappelijke IMITAS studie. Maar waarom is er wetenschappelijke studie nodig naar deze echo? En wat merkt u ervan als u meedoet aan de wetenschappelijke studie?

Het doel van  de IMITAS  studie is om te onderzoeken of de voordelen van de 13 wekenecho opwegen tegen de nadelen ervan.

  • Een vroege echo lijkt in het voordeel van zwangeren. U kunt dan al vroeg in de zwangerschap weten of het kind een ernstige lichamelijke afwijking heeft. U heeft zo meer tijd voor extra onderzoek en om te beslissen wat u met de uitslag doet.
  • Maar aan de andere kant kan een vroege echo misschien ook zorgen voor extra onrust en onzekerheid.

In de studie wordt onder andere bekeken hoeveel zwangeren er - na het uitgebreide gesprek - kiezen voor de 13 wekenecho. Ook kijken de onderzoekers naar de ervaringen van zwangeren en professionals. De studie loopt tot 2024. Na de studie beslist het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport)) of de 13 wekenecho definitief wordt ingevoerd in Nederland.

Toestemming voor het gebruik van uw gegevens

Meedoen aan de wetenschappelijke  studie betekent dat de onderzoekers uw gegevens zullen gebruiken. U tekent hiervoor - bij uw verloskundige of gynaecoloog - een toestemmingsformulier. Dit betekent twee dingen:

  • U geeft de onderzoekers toestemming voor het gebruik van uw gegevens voor de wetenschappelijke studie.
  • Ook gaat u ermee akkoord dat de onderzoekers contact met u kunnen opnemen voor aanvullend onderzoek (zoals via een vragenlijst of interview).

Toestemming voor onderzoek ná de IMITAS studie

Tijdens het counselingsgesprek zal jouw zorgverlener je ook nog vragen of je het goed vindt dat wetenschappelijk onderzoekers jouw gegevens mogen gebruiken voor studies ná de IMITAS studie. Het gaat daarbij om wetenschappelijk onderzoek naar het verbeteren of uitbreiden van de prenatale tijdens de zwangerschap (tijdens de zwangerschap )(tijdens de zwangerschap ) screening onderzoek (onderzoek )(onderzoek ). Je kiest zelf of je toestemming geeft of niet. Jouw antwoord komt in Peridos.

toestemming

Bent u tussen de 12 en 15 jaar? Dan moeten ook uw ouder(s) of voogd(en) voor toestemming tekenen. Bent u jonger dan 12 jaar? Dan is alleen toestemming nodig van uw ouder(s) of voogd(en).

Onderzoeksteam

Onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC Leids Universitair Medisch Centrum (Leids Universitair Medisch Centrum)) voeren  de wetenschappelijke  studie uit. Kijk voor meer informatie op www.13wekenecho.org.