Je leest hier aan welke algemene landelijke kwaliteitseisen je als TTSEO-echoscopist moet voldoen.
Wettelijke eisen
- Je hebt een AGB-code.
- Je hebt een kwaliteitsovereenkomst voor het TTSEO met één van de Regionale Centra voor Prenatale Screening. Je werkt in een echocentrum met een contract voor het TTSEO met één van de Regionale Centra. Vóór je als TTSEO-echoscopist gaat werken, word je door het Regionaal Centrum in Peridos gekoppeld aan het echocentrum waar je een contract hebt voor het verrichten van TTSEO’s.
- Je handelt in lijn met de geldende wet- en regelgeving.
- Je houdt je aan de kwaliteitseisen genoemd in de kwaliteitsovereenkomst en aan de eisen die aan je gesteld worden in het contract tussen het Regionaal Centrum en het echocentrum.
- Je handelt volgens de kwaliteitseisen en richtlijnen op www.pns.nl en www.clbps.nl waarin staat hoe je het ETSEO moet uitvoeren, inclusief gegevensregistratie.
- Voor de verstrekking, uitwisseling en vastlegging van gegevens handel je in lijn met de geldende wet -en regelgeving.
- Je bent wettelijk verplicht gegevens, zoals persoonsgegevens en uitslagen en daarbij horende conclusies, aan te leveren bij je Regionaal Centrum.
- Je werkt mee aan kwaliteitsaudits en je stelt informatie beschikbaar aan het Regionaal Centrum die de kwaliteitsaudits uitvoert.
Eisen om de kwaliteit te borgen
- Je verricht minstens 150 TTSEO’s per jaar. Ben je een startende TTSEO-echoscopist (de eerste 2 jaar)? Dan moet je je houden aan de norm van tenminste 250 TTSEO’s per jaar. In bijzondere gevallen, bijvoorbeeld als je veel eerste trimester GUO (geavanceerd echoscopisch onderzoek )’s (hebt) verricht, kan het Regionaal Centrum toestemming geven om van deze richtlijn af te wijken.
- Je doet mee aan kwaliteitsaudits en stelt informatie beschikbaar aan het Regionaal Centrum die de kwaliteitsaudits uitvoert. Bij de beoordeling van TTSEO wordt gebruik gemaakt van de Kwaliteitsbeoordeling TTSEO en bijbehorend scoreformulier. Je houdt het echocentrum waarin je werkt ervan op de hoogte dat je voldoet aan de kwaliteitseisen.
- Tijdens de kwaliteitsaudit door Regionale Centra kun je aan de hand van certificaten laten zien welke bijscholing je de afgelopen twee jaar hebt gevolgd: in totaal moet je (voor het ETSEO en/of TTSEO samen) iedere 2 jaar tenminste 16 accreditatiepunten behalen.
Heb je in het verleden een kwaliteitsovereenkomst gehad en wil je een nieuwe voor het TTSEO? Dan vind je meer informatie op www.clbps.nl
Eisen aan je kennisniveau
- Je beschikt over voldoende kennis van de verschillende foetale orgaansystemen en de afwijkingen die daarin kunnen optreden.
- Je hebt voldoende kennis van de beeldvorming tijdens een echo van hoofd, wervelkolom, aangezicht, thorax, hart, buik en extremiteiten.
Eisen aan je vaardigheden
- Je voert zelfstandig en op correcte wijze een TTSEO uit en weet het onderzoek te interpreteren.
- Je voert een inleidend gesprek over het onderwerp en tijdens het onderzoek communiceer je met de zwangere.
- Je communiceert adequaat met de zwangere over het onderzoek, de uitslag en de beperkingen van het onderzoek.
- Je geeft adequaat informatie aan de zwangere over de mogelijkheid van vervolgonderzoek in het Centrum voor Prenatale Diagnostiek.
- Je reageert adequaat op afwijkende bevindingen en besluiten over de verwijzing voor vervolgonderzoek.
Let op: je bent niet bevoegd om een Geavanceerd Ultrageluid Onderzoek (GUO) uit te voeren. Dat mag alleen in een Centrum voor Prenatale Diagnostiek. Dat komt doordat er verschillen zijn in de eisen aan de kwaliteit van de echoapparatuur, door de specifieke expertise van de onderzoeker in een multidisciplinaire setting en omdat een GUO een uitgebreider (dus langer) onderzoek is.
Eisen aan je opleiding
Je hebt een opleiding tot TTSEO-echoscopist succesvol afgerond.
Je leest hier meer over de opleidingen. De eisen waar de opleidingen aan moeten voldoen, vind je bij 'Kwaliteitseisen en richtlijnen Opleiding en (bij)scholing'.
Eisen aan je bijscholing
Alle informatie over bijscholing voor TTSEO-echoscopisten is te vinden op www.clbps.nl. Je vindt daar gegevens over de voorwaarden en hoe je je kunt aanmelden.
Bijscholing:
- Je volgt voldoende bijscholing. Voor het ETSEO en/of TTSEO samen moet je iedere 2 jaar tenminste 16 accreditatiepunten behalen.
- Je zorgt dat je aantoonbaar op de hoogte blijft van nieuwe ontwikkelingen op het gebied van echodiagnostiek van aangeboren afwijkingen en van echoscopische risicoschatting.
Op de website van de BEN (Beroepsvereniging Echoscopisten Nederland ) is te zien welke bijscholingen worden geaccrediteerd, Voor deze bijscholingen hoef je geen lid te zijn van de BEN. Vermeld de accreditatiepunten die door de BEN aan de nascholing zijn toegekend. Let op:
|