Kwaliteitseisen | Pagina als pdf opslaan? Ctrl+p of Command+p |
Je leest hier meer over de kwaliteitseisen voor het eerste trimester structureel echoscopisch onderzoek (SEO (structureel echoscopisch onderzoek)).
Direct naar:
- Onderzoeksperiode (termijn)
- Voorafgaand aan het onderzoek
- Altijd het hele protocol uitvoeren
- Geen foetale hartactie
De kwaliteitseisen voor het eerste trimester SEO (structureel echoscopisch onderzoek) dienen als leidraad voor de gecertificeerde echoscopist bij het uitvoeren van het eerste trimester SEO en zijn deels gebaseerd op het ISUOG protocol ‘first trimester scan’ (Salomon et al. ISUOG, 2013 ). Onderdeel hiervan is de ‘kwaliteitsstandaard beoordeling structuren’, waarin wordt beschreven welke structuren minimaal dienen te worden beoordeeld. De bijbehorende doorsneden (echobeelden) en metingen worden verder toegelicht in de Kwaliteitsbeoordeling eerste trimester SEO.
IMITAS: onderzoekssetting
Het eerste trimester SEO vindt in onderzoekssetting plaats. Dit betekent dat:
- het eerste trimester SEO alleen plaatsvindt indien de zwangere deelneemt aan de wetenschappelijke studie en daar toestemming voor heeft gegeven;
- alle gegevens worden gebruikt binnen de wetenschappelijke studie (IMITAS studie).
Onderzoeksperiode (termijn)
Het eerste trimester SEO wordt verricht bij een zwangerschapsduur tussen 12+3 en 14+3 weken. Deze periode is relatief kort. Deze termijn is het beste compromis tussen de mogelijkheid om anatomische structuren bij de foetus in beeld te brengen en een ligging van de uterus die een goede visualisatie van de foetus mogelijk maakt. Als de zwangere (bijvoorbeeld vanwege vakantie) het onderzoek niet binnen de gestelde termijn kan laten uitvoeren, dan is het alleen bij hoge uitzondering en met onderbouwing mogelijk de echo maximaal twee dagen voor of na de genoemde termijn aan te bieden. Het is in dat geval wenselijker om eerder (12+1) dan later (14+5) te meten.
Voorafgaand aan het onderzoek
- De echoscopist controleert bij een eerste trimester SEO in Peridos of er een aanvraag beschikbaar is. Dit is noodzakelijk omdat uit de aanvraag blijkt dat de zwangere toestemming heeft verleend voor (deelname aan de wetenschappelijke studie naar) het eerste trimester SEO. De aanvraag is bovendien voorwaardelijk voor uitbetaling van het eerste trimester SEO.
- De echoscopist controleert voorafgaand aan het onderzoek of de zwangere is gecounseld. Op grond van de WGBO (Wet inzake de geneeskundige behandelingsovereenkomst) is de echoscopist verplicht na te gaan of de zwangere nog achter haar keuze staat voor deelname aan deze screening (onderzoek) en of zij begrijpt wat het inhoudt.
- De echoscopist licht de zwangere voor over de gang van zaken bij het echoscopisch onderzoek en over de uitslagprocedure.
Altijd het hele protocol uitvoeren
Zwangeren die besluiten een eerste trimester SEO te laten verrichten, kiezen daarmee voor de uitvoering van het hele onderzoeksprotocol zoals beschreven onder ‘kwaliteitsstandaard beoordeling structuren eerste trimester SEO’ . De echoscopist volgt het protocol en moet alle afwijkingen die worden vermoed, communiceren. De zwangere kan er niet voor kiezen bepaalde structuren niet te laten beoordelen.
Geen foetale hartactie
Het kan voorkomen dat geen foetale hartactie aanwezig is bij het eerste trimester SEO. Dan is sprake van een niet-vitale zwangerschap. Omdat deze echo vroeg in de zwangerschap wordt uitgevoerd, komt dit vaker voor bij het eerste trimester SEO dan bij het tweede trimester SEO. Vang in dat geval de zwangere op en zorg voor passende ondersteuning. Neem zo spoedig mogelijk contact op met haar verloskundig zorgverlener en verwijs zo snel mogelijk door voor verdere begeleiding en zorg.
In deze situatie is het ook van belang om de uitslag van de echo naar Peridos te sturen. Geef bij ‘foetale hartactie’ aan: nee. De overige velden zijn dan niet meer verplicht om in te vullen. Als deze uitslag van de echo in Peridos staat, wordt het gangbare financiële traject in gang gezet. De echo wordt gewoon uitbetaald.
Versie | Datum | Samenvatting wijziging |
---|---|---|
2.1 | 16 september 2022 |
vastgesteld door het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu)-CvB (Centrum voor Bevolkingsonderzoek)
|
2.0 | oktober 2021 |
vastgesteld door het RIVM-CvB na positief advies van de Programmacommissie Prenatale Screening op schriftelijke consultatie
|
1.0 | 16 februari 2021 | vastgesteld door het RIVM-CvB na positief advies van de Programmacommissie Prenatale Screening |