Hulp bij het maken van een keuze over screening

U kiest zelf of u de screening onderzoek (onderzoek ) op down-, edwards- en patausyndroom laat doen. Dit kan een moeilijke keuze zijn. Praat erover met uw zorgverlener. Of met uw partner. Of vul de vragenlijst in die helpt om uw eigen gevoelens en mening op een rij te zetten.

Als u kiest voor screening onderzoek (onderzoek ), welk gevoel kan de uitslag u geven?

  1. U raakt ongerust: de uitslag geeft aan dat uw kind misschien een aandoening heeft. Meestal is vervolgonderzoek nodig om dit zeker te weten. Wilt u dat dan? 
  2. U kunt voor moeilijke keuzes komen te staan: uit het vervolgonderzoek kan naar voren komen dat uw kind een aandoening heeft. U moet dan nadenken over wat u wilt doen. Zou u de zwangerschap willen uitdragen of wilt u de zwangerschap beëindigen? Wilt u voor deze keuze gesteld worden of wilt u daar niet over hoeven nadenken? 
  3. U wordt gerustgesteld: bij de screening zijn geen aandoeningen gevonden. Of er is een aandoening gevonden die in het dagelijkse leven weinig problemen geeft. Ook al is de uitslag goed, uw kind kan toch een aandoening hebben. Want de screening vindt niet alle aandoeningen.