De NIPT niet-invasieve prenatale test (niet-invasieve prenatale test) is een bloedonderzoek. NIPT betekent: niet-invasieve prenatale tijdens de zwangerschap (tijdens de zwangerschap) test. Voor het bloedonderzoek wordt bloed afgenomen uit jouw arm. Je loopt geen risico op een miskraam.

Wanneer kan ik de NIPT niet-invasieve prenatale test (niet-invasieve prenatale test) laten doen?

Je kunt de NIPT laten doen vanaf 10 weken zwangerschap.

De NIPT onderzoekt DNA

In het bloed van de zwangere zit ook een klein beetje erfelijk materiaal ( DNA deoxyribonucleic acid (deoxyribonucleic acid)) van de placenta (moederkoek). Dit DNA is bijna altijd hetzelfde als dat van het kind. Het laboratorium kan zo onderzoeken of er aanwijzingen zijn dat het kind down-, edwards- of patausyndroom heeft.

De NIPT kan ook andere aandoeningen vinden

Het laboratorium kan ook andere chromosoomafwijkingen vinden bij het kind, in de placenta (moederkoek) en in zeer zeldzame gevallen ook bij de zwangere zelf. Dat noemen we nevenbevindingen. 

Er zijn verschillende soorten nevenbevindingen: van heel ernstige tot minder ernstige aandoeningen. Van de 1.000 zwangeren die kiezen voor de NIPT niet-invasieve prenatale test (niet-invasieve prenatale test), krijgen ongeveer 4 vrouwen te horen dat er een nevenbevinding is. Om zeker te weten om wat voor nevenbevinding het gaat, is vervolgonderzoek nodig. Dit is meestal een vruchtwaterpunctie of vlokkentest. 

Als je voor de NIPT kiest, moet je zelf beslissen of je eventuele nevenbevindingen wilt weten.

Meer informatie over nevenbevindingen

Kan iedereen kiezen voor de NIPT?

Nee, niet alle zwangeren kunnen kiezen voor de NIPT. Jouw verloskundige of gynaecoloog zal nagaan of er medische redenen zijn waardoor je niet kunt kiezen voor de NIPT. De NIPT geeft dan geen betrouwbare uitslag. 

Jouw verloskundige of gynaecoloog zal hier meer over vertellen. 

Waar kun je bloed laten afnemen?

Samen met jouw verloskundig zorgverlener kies je een bloedafnameorganisatie. Vervolgens kun je bij een van de locaties van die bloedafnameorganisatie bloed laten afnemen. Bij sommige organisaties moet je een afspraak maken. Het overzicht vind je op Zoek Bloedafnameorganisatie – Peridos.