Meteen na de gehoortest krijg je de uitslag. De medewerker van het consultatiebureau bespreekt de uitslag met je.

De tweede gehoortest

Is de uitslag van de eerste gehoortest ‘onvoldoende’ aan één oor of beide oren? Dan gebeurt de gehoortest nog een keer, na ongeveer een week. Daarvoor wordt een nieuwe afspraak met je gemaakt.

Als de uitslag van de tweede test 'voldoende' is, wordt de screening onderzoek (onderzoek) afgerond. Is de uitslag van de tweede gehoortest weer ‘onvoldoende’? Dan volgt ongeveer een week later nog een derde test met een ander apparaat.

De derde gehoortest

De persoon die de derde gehoortest uitvoert heet de regiocoördinator. Hij of zij gebruikt een ander apparaat voor deze gehoortest (AABR-screening). Je kind krijgt een plastic kapje op elk oor en drie plakkertjes op de huid.

De plakkertjes worden geplaatst op het voorhoofd, in de nek en één op de rug, het borstbeen of een wang. In deze plakkertjes zitten elektroden. De elektroden meten of geluiden goed aankomen in de hersenen. Deze test duurt meestal iets langer dan de vorige twee gehoortesten.

Zo kun je je voorbereiden op de derde gehoortest:

  • Smeer de huid van je baby in de 24 uur vóór het onderzoek niet in met badolie of lotion. Bij het onderzoek worden plakkertjes gebruikt die door badolie of lotion minder goed blijven zitten.
  • Het is belangrijk dat het tijdens de gehoortest stil is in de kamer.
  • De test gaat het best als je baby slaapt. Misschien kun je je baby vlak voor de test een voeding geven. Veel baby’s vallen daarna in slaap.

De regiocoördinator bespreekt de uitslag meteen na afloop van de test met je.

Hoe werkt de derde gehoortest? AABR-screening

Als tijdens de eerste twee screeningsrondes met de OAE-methode geen voldoende gehoor aan één of beide oren kan worden aangetoond, voert de regiocoördinator een derde gehoortest uit. Deze screening wordt uitgevoerd met de AABR-methode. In deze video wordt uitgelegd hoe deze methode werkt.

Uitslag ‘onvoldoende’ bij derde gehoortest

Als de regiocoördinator je vertelt dat de uitslag van de derde gehoortest ook ‘onvoldoende’ is, wil dat nog niet zeggen dat je baby niet goed hoort. Het kan bijvoorbeeld een tijdelijk gehoorverlies zijn, bijvoorbeeld als je baby verkouden is.

Er is ook een kans dat je baby blijvend slechthorend is aan één oor of beide oren. Het is belangrijk om verder uit te zoeken of dat het geval is.
 

Sommige baby’s worden meteen met dit andere apparaat getest:

  • baby’s die zijn opgenomen op een intensive care voor pasgeborenen (NICU neonatale intensive care unit (neonatale intensive care unit))
  • baby’s die lange tijd in het ziekenhuis liggen
  • baby’s die een wisseltransfusie hebben gekregen
  • baby's die een hersenvliesontsteking (meningitis) hebben gehad.