Tijdens de gehoortest krijgt je kind een klein, zacht dopje in het oor. Via dit dopje wordt een zacht knetterend geluid het oor in gestuurd. Een gezond oor reageert hierop door geluidjes te maken. Een kleine microfoon in het dopje vangt deze reactiegeluidjes op.

Het dopje is verbonden met een apparaat. Dit apparaat beoordeelt aan de hand van de reactiegeluidjes of het oor goed werkt. Meteen na de gehoortest krijg je de uitslag. De medewerker van het consultatiebureau bespreekt deze uitslag met je.

Ligt je baby in het ziekenhuis?

Als je baby in het ziekenhuis ligt, wordt de gehoortest gedaan als je kind weer thuis is. Geef daarom aan het consultatiebureau door wanneer je kind uit het ziekenhuis wordt ontslagen. Wanneer je baby voor langere tijd opgenomen is, kan de test in het ziekenhuis worden uitgevoerd. Hierover neemt het consultatiebureau dan contact met je op. Gebeurt dat niet, neem dan zelf contact op met het consultatiebureau.

Ligt je baby op de Intensive Care voor pasgeborenen?

Er is een aparte gehoortest voor baby’s die opgenomen zijn op een Intensive Care afdeling voor pasgeborenen (NICU neonatale intensive care unit (neonatale intensive care unit)). Medewerkers op de Intensive Care in het ziekenhuis voeren deze test uit. 
Geef alstublieft aan het consultatiebureau door dat je kind de gehoortest in het ziekenhuis op de Intensive Care heeft gehad. Als geheugensteun krijg je van de medewerkers op de Intensive Care na de gehoortest een kaart met uitleg mee.