De bloedafnameorganisatie is verantwoordelijk voor het uitvoeren van de bloedafname voor de NIPT niet-invasieve prenatale test (niet-invasieve prenatale test).

Ruim 400 bloedafnamelocaties van ongeveer 60 bloedafnameorganisaties verspreid over heel Nederland nemen bloed af voor de NIPT niet-invasieve prenatale test (niet-invasieve prenatale test). De bloedafnameorganisaties zijn ISO 15189 gecertificeerd en werken conform de Kwaliteitseisen aan de bloedafnameorganisatie. 

Bloedafnamesets en bloedafname

  • De bloedafnameorganisatie bestelt, bewaart en distribueert de NIPT bloedafnamesets en zorgt ervoor dat al hun deelnemende locaties altijd voldoende bevoorraad zijn.
  • De counselor heeft tijdens de aanvraag van de NIPT ingevoerd bij welke bloedafnameorganisatie de zwangere bloed wil laten afnemen. De zwangere krijgt een aanvraagformulier mee. Als de zwangere zich meldt bij de bloedafnamelocatie, levert ze haar papieren aanvraagformulier in. Bij de bloedafnameorganisaties die werken met papieren aanvragen worden de gegevens van de zwangere overgenomen van het papieren aanvraagformulier. Bij de bloedafnameorganisaties die met digitale aanvragen werken is de aanvraag vanuit Peridos via een verwijsplatform naar het Laboratorium Informatie Management Systeem (LIMS Laboratorium informatie management systeem (Laboratorium informatie management systeem)) van de juiste bloedafnameorganisatie gestuurd.
  • Als de zwangere zich meldt bij de bloedafnamelocatie staan haar gegevens in het systeem.
  • Bloed van de zwangere wordt door een medewerker van de bloedafnameorganisatie afgenomen met behulp van de NIPT bloedafnameset. De barcodes van de bloedbuizen worden direct gescand en gekoppeld aan de juiste aanvraag. De digitale gegevens over de bloedafname worden naar Peridos gestuurd.
  • De bloedbuizen worden verpakt in de bijgevoegde verzendenvelop en verzonden naar het juiste NIPT-laboratorium.

Let op: Het bloed dient binnen 4 dagen na de afname ontvangen te zijn door het NIPT-laboratorium.

De bloedafname-organisatie is verantwoordelijk voor het transport en kiest zelf van welke verzendmethode zij gebruikt maakt: verzending gericht aan het antwoordnummer - waarvoor gebruik van de haalservice van PostNL - of een overige verzendmethode (koerier). De bloedbuizen mogen niet in de reguliere brievenbus van PostNL worden gedeponeerd.